Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πέντε παιχνίδια έκαναν ... το T –ball! (βίντεο)

Ο αθλητής Χρήστος Γκιουζέλης, από μια ιδέα, δημιούργησε με ένα τραπέζι και μια μπάλα 23 παιχνίδια που παίζονται πάνω και κάτω από το φιλέ.

t-ball, Χρήστος Γκιουζέλης , ομαδικό άθλημα ΑΜΕΑ Ηράκλειο

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Μια μπάλα ποδοσφαίρου που έπεσε πάνω σε ένα τραπέζι ήταν η αρχή που έγινε πριν δέκα χρόνια για να δημιουργηθούν νέα ομαδικά παιχνίδια που παίζονται από όλους χωρίς διακρίσεις.

Εφευρέτης των νέων  παιχνιδιών είναι ο καθηγητής Φυσικής  Αγωγής, Πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής κ. Χρήστος Γκιουζέλης που ζει στο Ηράκλειο.t-ball, Χρήστος Γκιουζέλης , ομαδικό άθλημα ΑΜΕΑ Ηράκλειο

Την ιδέα του έδωσε η μικρή του κόρη που αναφώνησε: «μπαμπά βόλεϊ!» όταν είδε την μπάλα να πέφτει πάνω στο τραπέζι. Αν και η μικρή ήξερε τι είναι το βόλεϊ, μάλλον είχε μια έμπνευση την οποία δεν ήξερε πώς να εκφράσει!

Την ιδέα της επεξεργάστηκε τις επόμενες ημέρες ο πατέρας και σιγά- σιγά άρχισε να δημιουργείται το "t-ball".

«Τα περισσότερα πράγματα δημιουργούνται από την τρέλα και την τύχη» είπε ο κ. Γκιουζέλης στο MadeinCreta «μέσα από την ακατάπαυστη 10ετή  προσπάθεια, με σχέδιο, με υπομονή και επιμονή, τώρα το t-ball γίνεται  "οικογενειακή υπόθεση". Ευελπιστώ τα παιχνίδια αυτά να δώσουν πολλά στην παιδεία και τον αθλητισμό και - γιατί όχι; - να συνδυαστούν  και με τον τουρισμό».

Τι είναι το t-ball ;

Το T-ball  είναι ένα παιχνίδι που «παντρεύει» το τένις, το πινκ πονγκ και το βόλεϊ, ενώ οι κανόνες που το διέπουν t-ball, Χρήστος Γκιουζέλης , ομαδικό άθλημα ΑΜΕΑ Ηράκλειο«δανείζονται» κανόνες και από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.  

Συνολικά δημιουργήθηκαν από τον ίδιο με τη βοήθεια και των μαθητών του 27 παιχνίδια που παίζονται πάνω ή κάτω από το φιλέ .

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής και χρήσης του T-ball 32 CG δημιουργήθηκαν κι άλλες μορφές παιχνιδιών όπου έδωσαν την δυνατότητα να συμμετέχουν και άτομα με περιορισμένες δεξιότητες καθώς και άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) αλλά και με νοητική στέρηση (SPECIAL OLYMPIC)

Ο σκοπός των Hellenic T-ball Games (Ελληνικών Παιχνιδιών Τραπεζιού & Μπάλας) είναι να ψυχαγωγήσει, διαπαιδαγωγήσει και υποβοηθήσει την ανάπτυξη βασικών κινητικών δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα, αποσκοπεί στην καλλιέργεια θεμελιωδών κοινωνικών δεξιοτήτων όπως είναι η άμιλλα, ο συναγωνισμός και η συνεργασία.

Απευθύνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, κινητικών ή ακόμη και νοητικών ικανοτήτων.    

Τα κύρια οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες συνίστανται στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στην ανάπτυξη των αντανακλαστικών και, κυρίως, στην εκμάθηση βασικών κινητικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με σύγχρονες και γνωστές αθλοπαιδιές.

Αυτή την περίοδο ο κ. Γκιουζέλης κατόπιν σχετικής άδειας που έλαβε από το υπουργείο Παιδείας μέσω του παιδαγωγικού ινστιτούτου διεξάγει έρευνα για την ένταξη του t-ball στα δημοτικά σχολεία. Όνειρο του ίδιου θα ήταν αυτό το άθλημα να ενταχθεί στα Ολυμπιακά αθλήματα.