Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Σχετικά με την απόφαση αποπομπής μου από τη θέση του Αντιδημάρχου

Του Αδάμ Παραδεισανού

 

Τώρα που η σκόνη έχει κατακαθίσει, με  όσα συνέβησαν πρόσφατα στον Δήμο Αμαρίου, θα πρέπει να ακουστεί και η άλλη άποψη. Ήρεμα, ψύχραιμα, νηφάλια.

Πολύ μελάνι καταναλώθηκε σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για τίτλους βαρύγδουπους, όπως:  <<απόφαση Δημάρχου για ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του>>. Ο Δήμαρχος ορίζει και ο δήμαρχος μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του, όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο. Και σκόπιμο μπορεί να θεωρηθεί μόνο το καλό του τόπου και των δημοτών. Και γράφτηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με το θέμα, όπως για παράδειγμα: μπαρούτι μυρίζει στον δήμο Αμαρίου, βγήκαν τα όπλα στο Αμάρι και μόνο θλίψη προκαλούν όσα συμβαίνουν στον Δήμο Αμαρίου και άλλα παρόμοια.     

Τα δυο πρώτα είναι για εντυπώσεις, το τελευταίο αποτελεί την ουσία. Οι Αμαριώτες που πριν τρία χρόνια στρατεύθηκαν μαζί μας και ενίσχυσαν τη φωνή μας για ένα  καλύτερο Αμάρι άρχισαν να απογοητεύονται. Και η απογοήτευσή τους είναι δικαιολογημένη επειδή συμβαίνουν γεγονότα που μόνο γι αυτά δεν μας εξέλεξαν. Παραίτηση δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου, γιατί διαφωνεί και έχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων για ουσιώδη θέματα στον Δήμο - όπως ο ίδιος υποστηρίζει στη γραπτή δήλωσή του - καθώς  και η αποπομπή του γράφοντος, με απόφαση Δημάρχου, από την ίδια θέση αντιδημάρχου στη δημοτική ενότητα Κουρητών, για λόγους που θα περιγραφούν παρακάτω.

Οι λέξεις κλειδιά που μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει στην απόφαση του δημάρχου για ανάκληση του αντιδημάρχου από τα καθήκοντά του είναι: ύφος, στάση, μειωτικοί χαρακτηρισμοί. Όμως ας τα πάρουμε με τη σειρά για να δούμε σε τι αναφέρονται.

Η δημοτική ομάδα αποτελεί κύτταρο δημοκρατίας.  Συνέρχεται για να τίθενται σ΄ αυτήν σημαντικά ζητήματα του δήμου προς συζήτηση και  διαβούλευση, ιδίως αν αυτά έχουν να κάνουν με το μέλλον των  επόμενων γενεών και να λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις. Όχι για ανακοινώσεις προσωπικών αποφάσεων της δημοτικής αρχής και τα μέλη της ομάδας που συμμετέχουν σ΄ αυτήν να λένε <<ναι σε όλα>>. Το τελευταίο, που κυριαρχούσε τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου, έχει κοστίσει ακριβά στους Έλληνες.

Το ύφος και η συμπεριφορά του γράφοντος, ο όρος στάση είναι αδόκιμος στην προκειμένη περίπτωση, είναι τα ίδια εδώ και χρόνια. Τώρα ενόχλησαν αυτούς που αποφάσισαν την αποπομπή μου;
Οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί αναφέρονται ασφαλώς στην πολιτική κριτική και μόνο σ΄ αυτήν, που ασκήθηκε από πλευράς μου στην Δημοτική αρχή για την επιλογή της, στην επίσημη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Και αυτή η πολιτική κριτική, απόλυτα θεμιτό δημοκρατικό δικαίωμα,  σχετίζεται με θέματα ευθυνών που έχουν να κάνουν με την συνολική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, αλλά και με μελλοντικά ζητήματα ποιότητας ζωής και αειφορίας που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή του δήμου μας. Για όσους γνωρίζουν, η επόμενη διετία είναι η κρισιμότερη για το συγκεκριμένο θέμα σχετικά με την υλοποίηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης, αλλά και με τη συγκρότηση  και τη λειτουργία των νέων ΔΙΣΑ. Σίγουρα, οι ευθύνες που αναλαμβάνουν  όσοι θα εμπλακούν σ΄ αυτές τις διαδικασίες είναι τεράστιες. Εδώ και μόνον εδώ εστιάστηκε η πολιτική κριτική μου για το αν θα αντέξει η νέα πρόεδρος του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων το βάρος των ευθυνών.

Η κριτική σκέψη, η ελεύθερη τεκμηριωμένη άποψη και το θάρρος της γνώμης άρχισαν να ενοχλούν το τελευταίο διάστημα την Δημοτική αρχή.  

Και η επίκληση της φιλοσοφίας του άρθρου 59 παρ. 1 του νόμου 3852, σχετικά με τον ρόλο των αντιδημάρχων και πώς αυτοί συνεπικουρούν το έργο του Δημάρχου, πέντε τηλέφωνα στους αντίστοιχους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων του Δήμου θα ανέτρεπαν το επιχείρημα. Ακόμη και τώρα μπορούν να ερωτηθούν για του λόγου το αληθές. Όσοι γνωρίζουν από παιδαγωγική διαδικασία καταλαβαίνουν.
Θεωρώ ότι η απόφαση του Δημάρχου να με παύσει πριν τη λήξη της θητείας μου και χωρίς να έχω θίξει στο ελάχιστο τα συμφέροντα του τόπου και των δημοτών είναι πρωτόγνωρη, άδικη, προσβλητική για την προσωπικότητά μου και παντελώς αναιτιολόγητη. Με ποια κριτήρια με επέλεξε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μου ανέθεσε τα συγκεκριμένα καθήκοντα;

Το καλοκαίρι του 2014 με βάσει το βιογραφικό μου και παρά τις αντιρρήσεις μου, με πρότεινε στη Δημοτική ομάδα κι εκείνη αποφάσισε ομόφωνα να εκτελώ χρέη Δημάρχου μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην τελετή ορκωμοσίας του τον Μάρτιο του 2015 από μικροφώνου με ευχαρίστησε γιατί ως Δήμαρχος εκτέλεσα στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις μου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με ορίζει αντιδήμαρχο παιδείας και περιβάλλοντος και τον  Αύγουστο με αποπέμπει με τους χαρακτηρισμούς που αναφέρθησαν παραπάνω.

Τα συμπεράσματα στην κρίση του καθένα.

Όμως, παρόλα αυτά, για την ενότητα της δημοτικής ομάδας και την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, εύχομαι καλή επιτυχία και αν χρειαστεί θα βοηθήσω στο έργο του νέου αντιδημάρχου που αναλαμβάνει τα θέματα παιδείας και περιβάλλοντος.

Η απάντησή μου στην δημοσιοποίηση της απόφασης του Δημάρχου καθυστέρησε γιατί περίμενα να συγκληθεί η Δημοτική ομάδα και να δοθούν εξηγήσεις και από τις δυο πλευρές. Αφού αυτό δεν έγινε από πλευράς δημοτικής αρχής είμαι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου μέσω του τύπου και του διαδικτύου.

Παραδεισανός Αδάμ
Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρίου.